ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT,  STRATEGIJE OTPORA IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA IZDANJE 02: UTOPIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE UTOPIJA
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-E-FACT-U KONTAKT
REPORTS
GLOBAL+ MAP
IMAGE OF BODO KAPING
THEORY
MOŽE LI SVIJET UMJETNOSTI DOISTA STVORITI HOLLYWOOD BOLJE OD HOLLYWOODA?


TRAVELOG

Svijet na putovanju
Boris Groys
Turist i stanovik grada postaju jedno.

MOŽE LI SVIJET UMJETNOSTI DOISTA STVORITI HOLLYWOOD BOLJE OD HOLLYWOODA?
Steven Rand
Hipnotizam tehnologije – vidi li mu se kraj?

Mobilna utopija
Charles Esche
Utopijski izlet koji je povezao dvije vizije međusobno udaljene 400 godina

FEATURE AND WRITINGS
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Light Type Writer
Constantin Luser


THEORY

Utopija s
Larom Croft i nekim drugim ČudoviŠtima i izvanzemalj-
cima

Marina Gržinić
Novi smjer žudnji; činjenice i tijela u globalnom svijetu

IMPERIJ I NJEGOVE UTOPIJE
Žarko Paić
Kako misliti utopiju, a ne pobjeći od društva realne represije / depresije u geto ili azil za fantastične outsidere?

ZERZAN VON TARZAN UND TAXIS - FAŠIZAM UŽITAKA ILI FAŠIZAM STVARI
Zoran Roško
Želja da postanemo stvari naša je glavna utopija
UMJETNICKI RAD
TRANS.MISIJE
 
POGLEDAJ
Kadar iz filma Persona (1966), redatelja Ingmara Bergmana   DigitalNI Golem
(strukturalni pregled)
Eric Van Hove

Digitalni Golem
Eric Van Hove
Opis:
Cilj je ovog okupljanja stvaranje multijezika/multitematskog razgovora u cijelom svijetu, a koji uključuje e-mail povezan s mobilnim telefonima iz izložbenog prostora, kao i s bilo kojeg drugog mrežnog računala ili digitalnog sredstva na ovom planetu. Da bi se moglo sudjelovati u ovom projektu nisu potrebna komplicirana tehnička pomagala – dovoljno je imati bilo koje sredstvo koje može poslati e-mail.

Ova tekstualna online razmjena, simbolizirajući digitalni ljudski identitet (Golema) stvara se i zatim uništava, jednako kao što živi i umire svaki razgovor. Ništa neće biti snimljeno ni arhivirano: komunikacija je himera koju se nastoji doseći. Posjetitelji izložbe svjedoci su tog događaja u stvarnom vremenu.

Zašto upotreba e-maila? Vjerujemo kako je unutar digitalnog područja moguće doseći pluralizam upotrebom najosnovnijeg i najraširenijeg sredstva: e-maila.

Zašto chat? Svjedoci smo interkulturalnog uspjeha «Internet chatrooms» (Internet pričaonica) u značenju globalne interakcije, stoga priznajemo potencijal tog medija koji – kombiniran s e-mailom – predstavlja najrasprostranjenije i najravnopravnije digitalno sredstvo komunikacije danas.

Koncept rada: Digitalna renesansa
Prije svega željeli bismo potaknuti međukulturalno okupljanje kojem jedino digitalna tehnologija može biti domaćinom, budući da stojimo na pragu novog doba iniciranog onime što analitičari nazivaju informacijskom revolucijom.

Ne zaboravljamo pritom da je pojam umjetnosti dvosmislen i zbunjujući, te da «digitalna umjetnost» može biti promatrana kao specijalističko, i stoga, jasno određeno područje. Zbog toga umjetničko djelo stoji na samom rubu komunikacijskog procesa i ne treba nužno biti prepoznato od svih sudionika. Korpus chata bit će pretvoren u stvarnom vremenu u semantičko-digitalnu instalaciju, stvarajući memoriju koja transcendira fizičku situaciju promatranja.

Cilj je projekta stvoriti još jednu stepenicu u net-artu i mobilnoj komunikaciji u javnom prostoru, nastavljajući se na neke ranije projekte koji su koristili email u manjim razmjerima poput «Blinkenlights» Chaos Computer Cluba (2001-2002), «Hello Mr. President» Johannesa Geesa (World Economic Forum – 2001), globalni projekt «GATES» Caterine Davinio (lipanj/rujan 2003), «Kaleidophone» Christiana Möllera (ZKM –1999) ili Markus Schnellov «Wunschbrunnen» (Basel 2003)

Golem je alegorija zasnovana na humanizmu i ideji reciprociteta – cjelokupna ljudska vrsta postoji u svakom ljudskom biću. Digitalizirana metafora ljudskog identiteta, rodit će se, živjeti i umrijeti, baš kao što se to događa i s ljudskom vrstom, nastojeći tek stvarati odnose. Sadržaj će biti izbrisan odmah nakon razgovora, ništa neće biti zabilježeno. Smisao naše egzistencije jest dodirnuti druge, kao i dopustiti drugima da stupe u dodir s nama. Možda je to naša najveća ostavština - prije nego bilo koji spomenik ili statua ili bilo što drugo što ostavljamo za sobom, a što potom postaje UNESCO-ov zaštićeni spomenik kulture.


Eric Van Hove (BE)
Umjetnik, živi u Tokio.

http://www.transcri.be
KAZALO
UMJETNICKI RAD
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
LIGHT TYPE WRITER
Constantin Luser

TRANS.MISIJE

Plug'n'Pray
Lionello Borean & Chiara Grandesso

LIGHT TYPE WRITER
Constantin Luser

Digitalni Golem
Eric Van Hove

Good News©
Mihael Milunović

Pogled kroz crveni prozor
Sarawut Chutiwongpeti

TEME
SYSTEMS

SISTEMI
 
TRANS.MISIJE
 
MEHANIZIRANO
 
OSOBNO
 
MIKRO-UTOPIJE
 

KAZALO
ABOUT THIS MAP