ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT,  STRATEGIJE OTPORA IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA IZDANJE 02: UTOPIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE UTOPIJA
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-E-FACT-U KONTAKT
REPORTS
GLOBAL+ MAP
IMAGE OF BODO KAPING
THEORY
MOŽE LI SVIJET UMJETNOSTI DOISTA STVORITI HOLLYWOOD BOLJE OD HOLLYWOODA?


TRAVELOG

Svijet na putovanju
Boris Groys
Turist i stanovik grada postaju jedno.

MOŽE LI SVIJET UMJETNOSTI DOISTA STVORITI HOLLYWOOD BOLJE OD HOLLYWOODA?
Steven Rand
Hipnotizam tehnologije – vidi li mu se kraj?

Mobilna utopija
Charles Esche
Utopijski izlet koji je povezao dvije vizije međusobno udaljene 400 godina

FEATURE AND WRITINGS
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Light Type Writer
Constantin Luser


THEORY

Utopija s
Larom Croft i nekim drugim ČudoviŠtima i izvanzemalj-
cima

Marina Gržinić
Novi smjer žudnji; činjenice i tijela u globalnom svijetu

IMPERIJ I NJEGOVE UTOPIJE
Žarko Paić
Kako misliti utopiju, a ne pobjeći od društva realne represije / depresije u geto ili azil za fantastične outsidere?

ZERZAN VON TARZAN UND TAXIS - FAŠIZAM UŽITAKA ILI FAŠIZAM STVARI
Zoran Roško
Želja da postanemo stvari naša je glavna utopija
UMJETNICKI RAD
TRANS.MISIJE
Good News©
(slika i pogled na instalaciju u prostoru)
Mihael Milunović

Good News©
Mihael Milunović

Kakvu vrst utopije bi se jos moglo očekivati u sadašnjosti? Čini se da je tzv. « kraj povijesti », kako neki filozofi nazivaju razdoblje nakon pada Zida, hladnog rata i zadnjeg desetljeća krvavih etničkih sukoba u XX. stoljeću, odzvonio poljednje zvono svim « idealnim » socijalnim strukturama, zamišljenim i iscrtanim u prethodnim epohama i ustvrdio kliničku smrt njihove pojavnosti i funkcionalne cjelovitosti.

Utopija Thomasa Morea ili Nova Atlantida Francisa Bacona izgledaju zauvijek izgubljenima i vraćenima u njihovu bajkovitu postojbinu. « Idealna društva » prošlog vijeka, umjesto obećanog Carstva Božjeg na zemlji, donijela su razarajuće svjetske ratove, tlačenje, genocid i očaj nacijama koje su iskusile « eksperiment ».

Današnji nasljednici iščezlih utopijskih koncepata, propovijedaju globalno ujednačavanje, vojnu i ekonomsku dominaciju, kao i nadzor putem medijskih mreža svih vrsta. Ova « post-utopijska « realnost je neka vrsta meke tiranije, baršunasti totalitaristički stisak ljudskih sloboda.

Projekt Good News bavi se sve prisutnim fenomenom NEWS-a (vijesti), njegovim potencijalom ovladavanja pažnjom i voljom, distribuirajući nesigurnost i strah putem loših, katastrofičnih ili tragičnih vijesti, bilo masovnih ili individualnih.

Opća ideja bila je stvoriti strukturu koja bi emitirala samo dobre vijesti, transfigurirajući one « loše », iz zvaničnih izvora, i to globalno. Proces se može gledati i kao « dvosjekli », jer sa jedne strane stoji ona davnašnja težnja za « najboljim od svih svjetova », dok s druge strane on prikriva dio, a ponekad i cijelu realnost, što dosljedno vodi u zamku izvorne totalitarne laži, a time i u lančanu reakciju opstrukcija i zabrana sloboda i naposlijetku skončava u cul de sac svojih vlastitih projekcija; u neku ruku, ovaj projekt je metamorfoza jedne utopijske ideje u totalitarizam izvedena u živo, mada cijeli proces može biti izokrenut u svakom trenutku. « Hrana » za « filtriranje » bit će globalne dnevne vijesti, koje će jednostavno biti sakupljane od stren operatora i preobražene korišćenjem uputa koje osigurava umjenik. Većina vijesti bit će sakupljena putem interneta.

ONLINE
Good News©
(postavljanje i pogled na postav)
Mihael Milunović

Good News projekt bio je postavljen na uglu Stadt Gasse, Karlauer strasse i Schweitzer strasse, izmedju Jackpoint video igrica i Policijske Centrale za Južnu Štajersku, tj.na samim vratima Gries platza. Njegova pozicija strateški zauzima jedinu ulicu kojom se dolazi direktno na trg, i time ga čini nezaobilaznim za promatrače, bilo da se oni nalaze u kolima ili na ulici ; Good News je privremena zgrada, uglavnom načinjena od industrijskog drveta i metala, koja se sastoji od fasade i kule – i kao cjelina čini namjernu mješavinu arhitektonskih oblika ruskog strukturalizma i američke industrijske arhitekture (prva polovica XX stoljeća) sa svrhom da naglasi strukturalno izvorište moderne utopijske arhitekture.Mihael Milunović (SCG)
Umjetnik. Živi u Parizu i Beogradu, Srbija i Crna GoraKAZALO
UMJETNICKI RAD
Good News©
(snimak postava)
Mihael Milunović

UMJETNICKI RAD
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
POGLEDAJ
LIGHT TYPE WRITER
Constantin Luser

TRANS.MISIJE

Plug'n'Pray
Lionello Borean & Chiara Grandesso

LIGHT TYPE WRITER
Constantin Luser

Digitalni Golem
Eric Van Hove

Good News©
Mihael Milunović

Pogled kroz crveni prozor
Sarawut Chutiwongpeti

TEME
SYSTEMS

SISTEMI
 
TRANS.MISIJE
 
MEHANIZIRANO
 
OSOBNO
 
MIKRO-UTOPIJE
 

KAZALO
ABOUT THIS MAP