ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT,  STRATEGIJE OTPORA IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA IZDANJE 02: UTOPIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE UTOPIJA
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-E-FACT-U KONTAKT
REPORTS
GLOBAL+ MAP
IMAGE OF BODO KAPING
THEORY
MOŽE LI SVIJET UMJETNOSTI DOISTA STVORITI HOLLYWOOD BOLJE OD HOLLYWOODA?


TRAVELOG

Svijet na putovanju
Boris Groys
Turist i stanovik grada postaju jedno.

MOŽE LI SVIJET UMJETNOSTI DOISTA STVORITI HOLLYWOOD BOLJE OD HOLLYWOODA?
Steven Rand
Hipnotizam tehnologije – vidi li mu se kraj?

Mobilna utopija
Charles Esche
Utopijski izlet koji je povezao dvije vizije međusobno udaljene 400 godina

FEATURE AND WRITINGS
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Light Type Writer
Constantin Luser


THEORY

Utopija s
Larom Croft i nekim drugim ČudoviŠtima i izvanzemalj-
cima

Marina Gržinić
Novi smjer žudnji; činjenice i tijela u globalnom svijetu

IMPERIJ I NJEGOVE UTOPIJE
Žarko Paić
Kako misliti utopiju, a ne pobjeći od društva realne represije / depresije u geto ili azil za fantastične outsidere?

ZERZAN VON TARZAN UND TAXIS - FAŠIZAM UŽITAKA ILI FAŠIZAM STVARI
Zoran Roško
Želja da postanemo stvari naša je glavna utopija
ART WORK
MIKRO-UTOPIJE
 
MLIJEKO 2002.-2003.
(slike iz videa)
Kristina Leko
   

MLIJEKO 2002.-2003.
KOMUNIKACIJSKI PROJEKT
Kristina Leko
http://www.sirivrhnje.org/

Neizbježna prateća pojava procesa globalizacije i europskih integracija jest i gubitak, odnosno asimilacija određenih lokalnih karakteristika i kulturalnih osobitosti. No, može li se proces usklađivanja gospodarskih standarda korigirati tako da se zadrže i zaštite pojedini elementi kulturnog i etničkog identiteta. Što se može učiniti da bi se to postiglo? Pitanja su to koja stoje u središtu projekta Mlijeko 2002.-2003., društvene inicijative i multimedijskog dokumentarnog i komunikacijskog projekta koji je pokrenula i osmislila hrvatska umjetnica Kristina Leko, a koji je izveden u suradnji sa Lokalnom bazom za osvježavanje kulture [BLOK], Zagreb. Usmjeravajući pažnju na mali detalj iz velike slike europskih integracija, na jedno tradicionalno žensko zanimanje, ovaj projekt ukazuje na brojne dimenzije spomenutog procesa promjena.


 
Milk 2002-2003
(slike iz videa)
Kristina Leko
   ONE PRODAJU SVJEŽI SIR I VRHNJE KOJE SAME SPRAVE. TURISTI IH FOTOGRAFIRAJU. JEDAN SU OD ZAŠTITNIH ZNAKOVA NAŠEGA GRADA. NO, UNATOČ TOMU, UNATOČ STOLJETNOJ PRISUTNOSTI U GRADU I TEŠKOME TRUDU, MALO JE NADE DA ĆE PREŽIVJETI ULAZAK HRVATSKE U EUROPU. EUROPA HOĆE FRIŽIDERE NA TRŽNICE, A S TIM U VEZI NAJAVLJIVANO POSKUPLJENJE PRODAJNOGA MJESTA VELIKA VEĆINA IH NEĆE PREŽIVJETI. EUROPA POSTAVLJA I ZAHTJEV NA KONTROLU KVALITETE SVJEŽEGA MLIJEKA, A NJEGA JE, IZVAN VELIKIH FARMI, SKUPO I SKORO NEMOGUĆE ZADOVOLJITI. NAPREDAK SMJERA PUT VELIKIH FARMI, TE BI MOGLO BITI, DA ZA STOTINU GODINA VIŠE NITKO NEĆE KRAVICU DODIRNUTI ILI, PAK, S NJOME POPRIČATI. ONI KOJI S KRAVAMA RAZGOVARAJU POSTUPNO ĆE NESTATI. A S NJIMA ONDA I ONI KOJI RAZGOVARAJU MEĐUSOBNO, NA TRŽNICAMA. (iz Deklaracije o mljekaricama, Kristina Leko) 
Milk 2002-2003
(slike iz videa)
Kristina Leko
   


Prema istraživanju obavljenom u okviru projekta, više od 80 % mljekarica odustat će od posla, ukoliko dođe do poskupljenja prodajnog mjesta, kako je bilo najavljivano. Većina mljekarica prodaje svoje proizvode desetljećima na istom tržnom mjestu, te ima znatan broj svojih dugogodišnjih kupaca. Većina mljekarica spada u 62 % hrvatskih proizvođača mlijeka koji imaju do tri krave. Bitan element cijele priče je osobit odnos prema prirodi i životinjama, te kvaliteta i autoktonost proizvoda. Mljekarice predstavljaju tradicionalno žensko zanimanje i primjer su žene koja ima aktivnu ulogu u gospodarskoj stabilnosti obitelji. Većina je mljekarica u potpunosti ovisno o primanjima koje ostvaruju na tržnici, te u najvećem broju slučajeva imaju vrlo niske mirovine, ukoliko uopće imaju mirovinu.

Projekt Mlijeko 2002.-2003. teži poboljšati položaj zagrebačkih mljekarica, utječući na javno mnijenje i na administrativne i zakonske odluke, želeći potaknuti platformu koja bi potakla samoorganiziranje mljekarica. Projekt je započeo 31. kolovoza 2002. godine, akcijom besplatnog dijeljenja sira i vrhnja na Tržnici Dolac. Tom su prilikom tri mljekarice: Katica Bzig, iz Bregovlja, 57 godina na tržnici Dolac, Marija Špoljar, iz Donje Bistre, 55 godina radnog staža na Dolcu, Marica Seničić, iz Jakovlje, 44 godine na Dolcu, zajedno sa Kristinom Leko i organizatorima iz Urbanog festivala i BLOK-a, podijelili sir i vrhnje te započeli skupljati potpise građana za podršku mljekaricama.


Ostali elementi projekta su:
Statistički podaci na bazi 451 ispitane mljekarice, baza podataka sa popisom mljekarica, video i fotografski portreti mljekarica, izjave mljekarica; Internet stranice, www.sirivrhnje.org, sa bazom podatka i multimedijskim arhivom, relevantnim informacijama na temu, statistikama i informacijama o inicijativi; izložba u Galeriji PM, Zagreb, prosinac 2003, sa video i fotografskim materijalima, knjigom potpisa, rezultatima istraživanja i zbirkom predmeta koji pripadaju mljekaricama; okrugli stol «Mogu li zagrebačke mljekarice ući u EU?», na kojem su prisustvovale ključne osobe iz različitih ustanova, a u cilju utjecanja na političko i administrativno odlučivanje, prosinac 2003.

 
MLIJEKO 2002.-2003.
postav u Galeriji proširenih medija, Zagreb, prosinac 2003
Kristina Leko
  Grupna fotografija s kravom, otvorenje izložbe, Galerija proširenih medija, 7. prosinca 2003. Foto: Boris Cvjetanović

Umjetnica i pokretačica i autorica projekta: Kristina Leko
Organizatorica i producentica projekta: Vesna Vuković (BLOK)
Producent: BLOK, Zagreb & Kristina Leko


Kristina Leko (HR)
Umjetnica, Živi u Zagrebu, Hrvatska
Ovaj su tekst napisale Kristina i Bettina kao dio programa
Festivala Grad žena, 2003.
http://www.cityofwomen-a.si/2003/KAZALO
Homeless  Ideas
FILM
MLIJEKO 2002.-2003.
(slike iz videa)
Kristina Leko
MICRO-UTOPIAS

VRIJEME IZMEĐU
Grady Gerbracht

MLIJEKO 2002.-2003.
Kristina Leko

Volume-up
Tekst Nade Beroš o radu Andreje Kulunčić

TEME
SYSTEMS

SISTEMI
 
TRANS.MISIJE
 
MEHANIZIRANO
 
OSOBNO
 
MIKRO-UTOPIJE
 

KAZALO
ABOUT THIS MAP