ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT,  STRATEGIJE OTPORA IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA IZDANJE 02: UTOPIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE UTOPIJA
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-E-FACT-U KONTAKT
REPORTS
GLOBAL+ MAP
IMAGE OF BODO KAPING
THEORY
MOŽE LI SVIJET UMJETNOSTI DOISTA STVORITI HOLLYWOOD BOLJE OD HOLLYWOODA?


TRAVELOG

Svijet na putovanju
Boris Groys
Turist i stanovik grada postaju jedno.

MOŽE LI SVIJET UMJETNOSTI DOISTA STVORITI HOLLYWOOD BOLJE OD HOLLYWOODA?
Steven Rand
Hipnotizam tehnologije – vidi li mu se kraj?

Mobilna utopija
Charles Esche
Utopijski izlet koji je povezao dvije vizije međusobno udaljene 400 godina

FEATURE AND WRITINGS
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Light Type Writer
Constantin Luser


THEORY

Utopija s
Larom Croft i nekim drugim ČudoviŠtima i izvanzemalj-
cima

Marina Gržinić
Novi smjer žudnji; činjenice i tijela u globalnom svijetu

IMPERIJ I NJEGOVE UTOPIJE
Žarko Paić
Kako misliti utopiju, a ne pobjeći od društva realne represije / depresije u geto ili azil za fantastične outsidere?

ZERZAN VON TARZAN UND TAXIS - FAŠIZAM UŽITAKA ILI FAŠIZAM STVARI
Zoran Roško
Želja da postanemo stvari naša je glavna utopija
ART WORK
SYSTEMS
 
Finger logo   EvolutionÄre Zellen
(snimak postava - informacijski pult)
Finger


evolutionÄre zellen – self-initiated design of social perspectives
(Evolucijske stanice - samoinicijativno stvaranje druŠtvenih perspektiva)
Finger (Martin Brandt, Florian Haas, Claudia Humme, Andreas Wolf)
http://www.evolutionaere-zellen.org/DRAGI ČITATELJI,

Svim projektima, predstavljenima u publikaciji finger br.11, zajedničko je to što su se natjecali u projektu evolutionäre zellen – self-initiated design of social perspectives, koji je osmislila skupina finger (Martin Brandt, Florian Haas, Claudia Hummel, Andreas Wolf), djelujući kao radna grupa unutar Neue Gesellschaft für Bildende Kunst, e.V. iz Berlina (NGBK)

Žiri je nagradio sedam projekata novčanom nagradom. Kako bismo pokazali svu širinu pristupa, odlučili smo u ovom broju predstaviti još sedam projekata. U našoj namjeri da predstavimo koncepte samoinicijativnih kreiranja socijalnih perspektiva obratili smo se NGBK-u u Berlinu, udruzi koja se od svog osnivanja 1969. godine posvetila pitanjima odnosa umjetnosti i društveno-političke stvarnosti. Smjer u kojem se kreće NGBK određuju njegovi članovi, na čijoj se skupštini glasovanjem odlučuje o pojedinim predloženim programima. Naš je projekt dobio većinu glasova i omogućio nam da realiziramo natječaj evolutionäre zellen – self-initiated designing of social perspectives.

Natječaj je bio javno objavljen početkom 2002. Naš je poziv bio upućen svima, amaterima i profesionalcima, koji aktivno pridonose stvaranju svoje društvene sredine. Nastojali smo pronaći auto-didaktične metode i «profesionalne diletante» koji su na individualan i kreativan način razvijali nove i alternativne socijalne strukture, nastojeći izraziti vlastite potrebe i razmišljanja i na taj način ohrabriti inovativno i kritičko mišljenje. Bez obzira na potencijal ostvarivosti pojedinih ideja, cilj je natječaja bio otvoriti javnu diskusiju za razvoj evolucijskih stanica na granici društvene prihvatljivosti i neprihvatljivosti, te na taj način pridonijeti reprezentaciji i medijaciji takvih evolucijskih stanica kao relevantnom faktoru u kulturnoj proizvodnji i procesima.

   
 
  EvolutionÄre Zellen
(snimak postava – sloboda kretanja)
Finger
  (snimak postava)Članovi žirija bili su ugledni stručnjaci iz različitih područja kao i članovi Fingera, inicijatori natječaja (vidi: http://www.evolutionaere-zellen.org/evoengl/evohtml/indeks.html)

Informacija o projektu bila je distribuirana putem e-maila, obavijesti za tiskane i elektronske medije, info-ekranima u podzemnim željeznicama, kao i u okviru drugih izložaba (Manifesta 4 u Frankfurtu).

Do isteka Natječaja, 31. kolovoza 2002., pristiglo je 312 natječajnih prijava. Žiri je izabrao 7 projekata koji su bili nagrađeni iznosima od 1000 d0 3000 Eura. (o nagrađenim projektima vidi: finger br. 11) http://www.fingerweb.org/finger8_12/finger11/indeks.html

Zahvaljujemo svim sudionicima na iznimno zanimljivima, često puta vrlo smiješnim, projektima. Nadamo se da će koncept djelovanja u našem društvu kao evolucijskih stanica imati svog odjeka u društvu i nakon završetka natječaja. Zahvaljujemo članovima žirija na predanom radu i posebno članovima Neue Gesellschaft für Bildende Kunst, bez čije pomoći bi bilo nemoguće stvoriti ovu zbirku suvremenih nastojanja u stvaranju novih socijalnih perspektiva.

finger – Frankfurt na Maini, srpanj 2003.
For all the information about the competition see: http://www.evolutionaere-zellen.org
For all articles see finger issue No.11: http://www.fingerweb.org/finger8_12/finger11/index.html


O fingeru

finger je ime skupine umjetnika koju čine Martin Brandt, Florian Haas, Claudia Hummel i Andreas Wolf. finger je također naziv za publikaciju koja kontinuirano izlazi, a bavi se mjestima, događajima i ritualima svakodnevnog života u formi intervjua, komentara i slika. Uglavnom se usredotočuje na nesvakidašnje pojave dizajna ili predstavljanja, koji čine vidljivima današnje socijalne strukture. Početna je ideja bila stvoriti platformu koja će omogućiti umjetnicima i autorima raspravu o različitim oblicima i postupcima u tumačenju i proizvodnji suvremene kulture. Zanima nas interakcija i prožimanje sociologije, politike, religije, ekonomije, znanosti i umjetnosti s oblicima svakodnevnog života. Citati, diskusije, intervjui i promatranje temelj su rada. Oni ne žele biti primjeri nekakve teorije, nego egzemplarni slučajevi stvarnosti. Budući da se u radu koristimo novinskim medijem i metodom komentara, naš rad podsjeća na novinarstvo.

Naše skupina tvori redakciju fingera, ona brine o dizajnu publikacije, o produkciji i distribuciji. Ali najvažniji su dio našeg rada istraživanja, članci, diskusije i sučeljavanje se sudionicima – umjetnicima, autorima i institucijama. Do sada je izašlo 13 brojeva fingera. Sedam je realizirano u suradnji s galerijama i muzejima u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i SAD-u (NYC) i u suradnji s «forumom» u Seoulu, Južna Koreja. Ta suradnja omogućuje realizaciju izložaba na kojima su prezentirane fotografije, Internet stranice, predmeti svakodnevnog života, kao i pojedini brojevi časopisa finger. finger se također predstavlja u vidu konferencija i predavanja.

finger je dvojezičan (engleski i njemački), a naklada se kreće između 3000 – 10000 primjeraka.


http://www.evolutionaere-zellen.org/
http://www.fingerweb.org/

   
 
  EvolutionÄre Zellen
(snimak postava – natječajne prijave)
Finger
  (snimak postava)KAZALO
The Average Citizen
PROSJEČNI GRAĐANIN
Mans Wrånge
SYSTEMS

PROSJEČNI GRAĐANIN
Mans Wrånge

AgoraX-
change & Agora

Natalie Bookchin, Cynthia Madansky & Jacqueline Stevens

Evolution-
Äre  Zellen

Finger

Distributiv-
na Pravda

Andreja Kulunčić

OBRAĆAM VAM SE KAO ČOVJEK ČOVJEKU
Dalibor Martinis

TEME
SYSTEMS

SISTEMI
 
TRANS.MISIJE
 
MEHANIZIRANO
 
OSOBNO
 
MIKRO-UTOPIJE
 

KAZALO
ABOUT THIS MAP