ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT, STRATEGIES OF RESISTANCE IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 02: UTOPIJA IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-e-FACTU KONTAKT
RADOVI UMJETNIKA
STILL FROM FORTRESS EUROPE BY ZELIMIR ZILNIK
FILM
Tvrđava Europa
Želimir Žilnik
PUTOVNICA

Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
 
Tvrđava Europa
Želimir Žilnik
 
Putovnica
Andreja Kulunčić
 
Traži se
Ghazel
 
RADOVI UMJETNIKA
STILL FROM FORTRESS EUROPE BY ZELIMIR ZILNIK
POGLEDAJ
Zajedničko putovanje
Roman Ondak
PUTOVANJE

Dva putovanja
Margarethe Makovec i Anton Lederer
 
Zajedničko putovanje
Roman Ondak
 
Ništa se ne dogada slučajno
Aleksandar Battista Ilić
 
Usluge prijelaza granice
Oliver Ressler & Martin Kren
 
Otpjevaj mi pjesmu ...
Maja Bajević
 

RADOVI UMJETNIKA
PRIJEDLOG
Cabana
Pia Lindman
IZMEĐU

Cabana
Pia Lindman
 
Parovi
Grady Gerbracht
 
Dragi Imigranti ...
Nedko Solakov
 
Pejzaži s krivicom
Ron Sluik
 
S.O.S. Binarni niz
Dalibor Martinis
 

RADOVI UMJETNIKA
RAZGLEDNICA
NO MORE BAD NEWS
Ivana Keser
POSTCARDS

Pozdrav iz ježeva
Serija od 10 razglednica narucena je od desetoro umjetnika za Motel Ježevo.

 

RADOVI UMJETNIKA
Točka susreta: Traganje
Tanja Dabo
SUSJEDI

Točka susreta: Traganje
Tanja Dabo
 
Love Shop Sokola Beqirija
Sokol Beqiri
 
Strah od pridošlica
Ivana Keser
 
Sloboda
Nebojša Šerić Šoba
 
Balkan - Ich wohne in berlin
Jovan Balov
 

RADOVI UMJETNIKA
AKCIJA
Go_home
Danica Dakić & Sandra Sterle
DOMA

Go_HOME
Danica Dakic & Sandra Sterle
 
Zanimanje: Izbjeglica
Svebor Kranjc
 
Migrant Navigator
Darko Fritz
 
Vlastito tijelo kao jedina popudbina
Boris Cvjetanović
 

RADOVI UMJETNIKA

PUTOVNICA
 
PUTOVANJE
 
IZMEĐU
 
RAZGLEDNICE
 
SUSJEDI
 
DOMA
 ART WORK
TEORIJA

Ježevo - priča bez sretnog svršetka
Ježevo je prihvatilište, zatvor, u Hrvatskoj (premda i u Sloveniji imamo slična mjesta i prihvatilišta, ali s drugim imenom) za velik broj uspješno uhvaćenih ilegalnih migranata, uglavnom Azijata, koji pokušavaju ući u obećanu zemlju Nove Europe.

Ježevo je neka vrst 'civiliziranog' pritvora; dar, napojnica, i mito Europske zajednice i 'Prvog (kapitalističkog) svijeta', kako bi taj ostao što je više moguće čist; Ježevo je jamac da su granice ujedinjene Europe sigurne. Ono je priznanje međunarodne zajednice, koja inzistira na Schengenskom sporazumu. Ježevo demonstrira kako razne zemlje mogu u potpunosti poštivati i raditi u okviru dogovorenih termina sigurnosne igre. Schengenski sporazum, koji je sredinom osamdesetih prvo bio potpisan kao dokument o uređenju ekonomskih odnosa u Zapadnoj Europi, postao je u devedesetima sporazum Europske Zajednice kojim se definiraju strogi zakoni i određuju načini kako zaustaviti imigraciju, kako zaustaviti kretanje 'stranaca', kako urediti proces dobivanja viza, granične prijelaze, traženje političkog azila i sl.(za precizan uvid u Schengenski sporazum vidi:
http://spjelkavik.priv.no/henning/ifi/schengen/body1.html)

Ježevo je samo jedan pokazatelj ispravno primijenjenog i izvedenog cordon sanitaire europske ideologije, ono je način da se stvori područje koje će štititi Zapadnu Europu (ili bolje rečeno - novu Europu) od epidemije izbjeglica i migranata (ili, kako je sredinom rujna 2001, javno kazao predstavnik rimokatoličke crkve, jadikujući kako taj proces, budući da se radi o useljavanju u Zapadnu Europu, mora biti kontroliran i selektivan, tj. treba biti očišćen od muslimanskih useljenika).

Ježevo nije paradoks 'Prvog kapitalističkog civiliziranog svijeta', budući da kasni kapitalizam funkcionira kao sustav koji neprestano proizvodi oblike zadržavanja, zaustavljanja, uskrata, kljaštrenja, zatvaranja, u namjeri da održi i njeguje, barem na površini, ideju slobode bez granica. Slobodu i razmjenu dobara, putovanje bez granica, moguće je realizirati tek zahvaljujući brutalnom sustavu koji stvara prisilnu ilegalnost, opću oskudicu i glad, kao i otimačinu u drugim, neeuropskim regijama.

Većina ilegalno uhvaćenih građana 'neciviliziranog svijeta' dolazi iz Azije ili Istočne Europe, koja još uvijek nije dovoljno dezinficirana, pročišćena i konsolidirana kako bi mogla postati dijelom nove europske zajednice. Velik broj ilegalaca, u potrazi za poslom i boljim životom, najsiromašniji su i najuskraćeniji narodi, poput Kurda koji se godinama bore za svoju nezavisnost. Mnogi od tih obespravljenih naroda i ljudi pod stalnim su pritiskom zakona tržišta i direktne krađe dobara. Gospodin Hannibal (ime je izvedenica iz riječi kanibal) najbolji je pokazatelj i primjer visokoobrazovanog građanina Prvog kapitalističkog svijeta. Poharati, opustošiti, dezintegrirati, konfiscirati tijela i duše, pojesti ih, prisiliti ih da se smrznu u hladnjačama, utope u tisućama malih čamaca, u pokušaju da dosegnu obale neke od obećanih zemalja Europske zajednice - to je način na koji Nova Europa, zajedno s Prvim kapitalističkim svijetom Sjeverne Amerike, funkcionira. Sve to pokazuje kako je kapitalizam - odnosno način na koji funkcionira kapitalizam - dubinski i vitalno povezan s kanibalizmom.

Cijeli taj sustav propisa o zadržavanju i pritvaranju, segregaciji i konfiskaciji, prisilnoj ilegalnosti, sankcioniranju siromaštva, mentalnoj brutalnosti (itd. i tako u beskraj), osnažen je i zadobio je moćni blagoslov nakon 11. rujna 2001. Rat protiv terorizma i terorista što ga vode Amerika i njezini saveznici, smjesta i bezpogovorno, osokolio je mnoge brutalne akcije i sudske progone, kao i ubojstva u ime države.

Rat protiv terora je prazna fraza, a to znači da je Prvi kapitalistički svijet može popuniti svim i svakim, tko u određenom trenutku može biti smatran nepoželjnim elementom, prijetnjom slobodi i kapitalističkom zakonu tržišta. Rat protiv terorizma je carte blanche, Blankito law bez granica, to je stvarno prvorazredni oblik totalne slobode da se ubije bilo koga, svakoga i sve. To je zakon koji je osigurao slobodan prostor za ubijanje, pritvaranje, usmrćivanje, zamišljen kao sistem čišćenja teritorija od terorista, sumnjivih ljudi, ilegalnih tijela, čudnih nebjelačkih lica. Rat protiv terorizma sankcionirao je već dobrano narasli sustav policijskih istraga, pritvora i prepolovio mnoga od legalno stečenih prava u pokretu za borbu za civilna prava. Svemu se tome dobrovoljno i rado priklanjamo, sretni što možemo dati svoj mali prilog sloganu dana: borbi protiv terorizma. Jeste li s nama ili protiv nas, pitanje je dana. Odgovor više nije potreban i nitko niti ne očekuje da ga čuje. Sistem restrikcija i oduzimanja je tu, stroj već funkcionira, bio je tamo već otprije, ali skriven, a danas je taj sustav vidljiv i mi ga odobravamo.

Problem Ježeva sastoji se u tome što ne postoji način kako ga se riješiti, ukloniti. ježebo je tu bez ikakve mogućnosti da se njegov problem riješi. Ježevo je najčišći pokazatelj naše nemogućnosti da djelujemo i nešto mijenjamo. Možemo tek donekle uljepšati neke stvari, pridobiti za njih trenutačnu pažnju, otvoriti niz pitanja, ali ne možemo promijeniti temeljnu strukturu na kojoj počiva, njegovu temeljnu svrhu, kao ni njegov konačni status!


IZVJESCA
MAP
IMAGE OF BODO KAPING
INTERVJU
Intervju s Bodom Kapingom
PREGLED

Trgovanje ljudima
Lovorka Marinović
Konjukturna trgovina seksualnim robljem -- krijumčarenje i iskorištavanje žena

MIGRACIJE KAO GLOBALNI I LOKALNI PROBLEM
Božena Katanec
Sloboda, frustracija i zemlje između toga

Intervju s Bodom Kapingom
Oliver Ressler & Martin Kren
Isječak iz video rada "Border Crossing Services", ("Usluge prijelaza granice")


PISANJE
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
TEORIJA

ZATOČENICI GLOBALNE PARANOJE
Žarko Paić
Ježevo kao permanentna zona sumraka između granica, politike i ideja.

RAZMIŠLJATI U IZGNANSTVU
Suzana Milevska
Živim, obitavam znaei isto što i jesam... Filozofske ideje koje nas povezuju s našim životnim prostorom.


Ježevo - priča bez sretnog svršetka
Marina Gržinić
Ježevo kao cordon sanitaire (sanitarni pojas) Europe.

ILEGALNI MIGRANTI I KRAJ KAPITALIZMA
Rastko Močnik
Besprimjerna globalna nejednakost - konačna kriza kapitalizma?