ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT, STRATEGIES OF RESISTANCE IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 02: UTOPIJA IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-e-FACTU KONTAKT
RADOVI UMJETNIKA
PRIJEDLOG
Cabana
Pia Lindman
IZMEĐU

Cabana
Pia Lindman
 
Parovi
Grady Gerbracht
 
TUĐINAC / ALIEN
Candice Breitz
 
Dragi Imigranti ...
Nedko Solakov
 
Pejzaži s krivicom
Ron Sluik
 
S.O.S. Binarni niz
Dalibor Martinis
 

RADOVI UMJETNIKA

PUTOVNICA
 
PUTOVANJE
 
IZMEĐU
 
RAZGLEDNICE
 
SUSJEDI
 
DOMA
 UMJETNICKI RAD
IZMEĐU
     
ONLINE
Bez Naslova 2002
80 x 80 cm
Ron Sluik

Pejzaži s krivicom
Bio sam sretan susrevši djevojku za koju nisam očekivao da ću je tamo (više) naći.

Prošlog studenog posjetio sam na nekoliko dana prijatelja Victora Gutu i još dvojicu? slikara u malom slikovitom moldavskom selu s imenom Butuceni, oko 30 kilometara sjeverno od glavnog grada Kišinjeva. Krenuli su slikati vani, u otvorenom prostoru. To je bilo za mene novo iskustvo pa sam im se odlučio pridružiti, odmoriti se, pobjeći od grada, uživati u posljednjim danima lijepog vremena te godine i možda napraviti usput nekoliko fotografija.

Selo je izuzetno lijepo smješteno na poluotoku u dnu kanjona koji je, tijekom milijuna godina, uklesala u zemlji rijeka Raut. Lokalne kuće napravljene su od blata i drva, živopisno obojene u svjetloplavo ili zeleno posvuda s izrezbarenim dekoracijama u obliku cvijeća i ptica. Ne biste vjerovali da je ovo mjesto nekoć bilo središte svijeta! Ovo je područje arheološko i geološko nalazište: u blizini možete naći ostatke mongolskog naselja, ruševine turskog kupališta, pećine ranokršćanskih redovnika, čak i crkvu-pećinu koja se još uvijek koristi, a ljeti posvuda su leptiri svih vrsta. Prilično sam siguran da bi ovo mjesto, da se primjerice nalazi 30 kilometara sjevermno od mog bivšeg prebivališta Amsterdama (poput Edama, grada sira) moglo biti glavna turistička atrakcija... ali nije.

To je samo još jedno selo među tisućama sličnih u ovoj mladoj i siromašnoj zemlji bivšeg Sovjetskog Saveza. Makadamska cesta vodi kroz selo i otprilike svakih 300 metara nalazi se zdenac, nema tekuće vode u kućama. Uglavnom stariji ljudi žive na malim imanjima s vrtom iza kuće, gdje uzgajaju ono osnovno što trebaju za život. Nešto povrća, kukuruza i krumpira, mali vinograd, nekoliko kokošaka oko kuće... i mala djeca koja paze na par krava u polju ili guske na riječnoj obali. U selu je i trgovina i kiosk sa šećerom, solju, šibicama i votkom, stvarima koje ne rastu u vrtu. Na prvi pogled radi se o sretnom i samoodrživom sistemu, gospodarstvu bez potrebe za novcem, ali nekako nešto u međuvremenu u ovom okruženju nedostaje... tada shvatite da jedva da ste vidjeli ikoga odraslog između 20 i 50. Odrasli rade negdje drugdje: u Kišinjevu, ili uglavnom puno dalje kao sezonski radnici, jeftini ili ilegalni, u Rusiji ili na zapadu, kako bi održali svoje obitelji na životu u ovom surovom raju u kojemu su jednom bili rođeni.

Dok slikari stavljaju svoj stalak za slikanje na romantično mjesto na rubu sela blizu litice i rijeke, odlučujem prošetati do najviše točke u tom području. Vrijeme je savršeno, rani studeni, nebo je plavo. I dok se penjem, prateći kozje puteve i zamišljajući da sam potpuno sam na planetu nailazim na vrhu brda na djevojku, koja u ruci drži ružičasti mobitel nazivajući vanjski svijet. Sviđaju mi se njezine boje. Molim je: Nemoj pobjeći, ostani. Ona ostaje, barem za ovu fotografiju.

Ron Sluik, 22. siječnja 2003., Kišinjev


Ron Sluik
Umjetnik živi i radi u Amsterdamu, Nizozemska i Kišnjevu, Moldavija
sluik@gmx.net


IZVJESCA
MAP
IMAGE OF BODO KAPING
INTERVJU
Intervju s Bodom Kapingom
PREGLED

Trgovanje ljudima
Lovorka Marinović
Konjukturna trgovina seksualnim robljem -- krijumčarenje i iskorištavanje žena

MIGRACIJE KAO GLOBALNI I LOKALNI PROBLEM
Božena Katanec
Sloboda, frustracija i zemlje između toga

Intervju s Bodom Kapingom
Oliver Ressler & Martin Kren
Isječak iz video rada "Border Crossing Services", ("Usluge prijelaza granice")


PISANJE
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
TEORIJA

ZATOČENICI GLOBALNE PARANOJE
Žarko Paić
Ježevo kao permanentna zona sumraka između granica, politike i ideja.

RAZMIŠLJATI U IZGNANSTVU
Suzana Milevska
Živim, obitavam znaei isto što i jesam... Filozofske ideje koje nas povezuju s našim životnim prostorom.


Ježevo - priča bez sretnog svršetka
Marina Gržinić
Ježevo kao cordon sanitaire (sanitarni pojas) Europe.

ILEGALNI MIGRANTI I KRAJ KAPITALIZMA
Rastko Močnik
Besprimjerna globalna nejednakost - konačna kriza kapitalizma?