ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT, STRATEGIES OF RESISTANCE IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 02: UTOPIJA IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-e-FACTU KONTAKT
ARTWORK
ONLINE
Putovnica
Detalj web projekta
Andreja Kulunčić

RADOVI UMJETNIKA
STILL FROM FORTRESS EUROPE BY ZELIMIR ZILNIK
FILM
Tvrđava Europa
Želimir Žilnik
PUTOVNICA

Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
 
Tvrđava Europa
Želimir Žilnik
 
Putovnica
Andreja Kulunčić
 
Traži se
Ghazel
 

RADOVI UMJETNIKA

PUTOVNICA
 
PUTOVANJE
 
IZMEĐU
 
RAZGLEDNICE
 
SUSJEDI
 
DOMA
 UMJETNICKI RAD
PUTOVNICA

Putovnica
Andreja Kulunčić

Andreja Kulunčić odabire široko dostupne medije za produkciju svojih izrazito komunikativnih umjetničkih radova: slično kao u projektu Closed Reality - Embryo (http://embryo.inet.hr) u kojemu ste odabiranjem uzoraka iz “izloga” mogli svojevoljno kreirati genotip svoga djeteta, u on-line radu Passport odabirete boju njegovog pasoša. Naglašena je aktualnost i segment zabave ovog work-in-progress (započetog u travnju 2001.) interaktivnog umjetničkog djela, svojevrsne kombinacije anketnog listića, statističkog arhiva i navodne društvene igre na internet stranici http://embryo.inet.hr/passport. Na socio-ekonomskoj karti svijeta ponuđeno vam je da kliknete na boju regije iz koje želite da potječe pasoš vašeg virtualnog djeteta, odnosno dijete samo, kao projekcija vaših osobnih želja za sebe. Miljenko Jergović pasoš naziva fetišem svijeta nastalog u dvadesetom stoljeću, žaleći se na segregaciju ljudi na graničnim prijelazima na osnovi putne knjižice koju drže u ruci. Suvremena društva s jedne strane naginju pluralizmu i heterogenosti, s druge strane sve se više ističe status “nositelja urođeničkih prava” u opreci prema “stranim tijelima”. U svijetu globalizacije u kojemu otputovati u neku daleku zemlju sve manje znači otići u neki zaista drugačiji svijet, istodobno se, međutim, produbljuje jaz bogatih i siromašnih zemalja i životnog standarda njihovih stanovnika. Samo 4% čovječanstva vozi se zrakoplovima, dok je mnogima kretanje ograničeno iz ekonomskih ili političko-pravnih razloga (duhovit primjer za to je vic o Marxu, Isusu i Budi: kad bi sva trojica danas bili živi, jedini bi Marx imao “poželjnu” putovnicu i nesputano “šetao” svijetom).

Nakon što je od njih zatražena identifikacija s obzirom na dob, područje zanimanja i zemlju iz koje dolaze, 110 od ukupno 153 posjetitelja Passport internet stranice (do dana 27. siječnja) iskazalo je želju za translokacijom, bilo uslijed nezadovoljstva vlastitom socijalnom okolinom, ili zbog sindroma suvremene (postmoderne) nomadske čežnje i potrebe za prevazilaženjem stiješnjenosti svoje zemlje ili kontinenta. Tako je među Zapadnim Europljanima koji se bave umjetnošću u dobnoj skupini “tridesete”, troje odlučilo ostati “kod kuće” zadovoljno postojećim stanjem, a dvoje je izabralo pasoš najpoželjnijeg emigracijskog odredišta, regiju Sjeverna Amerika-Japan-Australija. Boje te iste regije, kao i podjednako privlačne Zapadne Europe, izabiru kao poželjne za pasoš svoga budućeg djeteta Istočni Europljani iz iste skupine, njih po osam, pritom je samo troje zadovoljno dokumentima vlastitog područja provenijencije. Na socio-ekonomskom zemljovidu svijeta južna hemisfera uglavnom gravitira sjevernoj, no ne treba zaboraviti da se tijekom povijesti ljudske civilizacije jedva primjetno, ali neprestano mijenjaju povijesne matrice i redistribuira moć, tako da ponekad “tko je bio gore, sad je dolje”. “Svijet je sve što je slučaj” tvrdi Ludwig Wittgenstein, a slučajem stečenu boju pasoša, kao ni vlastita koža, ne može se zamijeniti, staro za novo, web shoppingom. Socijalnu obojenu ideju ovog rada i nametnuto pitanje intuitivnih principa distributivne pravde, autorica razrađuje u istoimenom (http://www.distributive-justice.com) multidisciplinarnom projektu započetom u kolovozu 2001. godine.


Andreja Kulunčić
Umjetnica, živi i radi u Zagrebu, Hrvatska

http://www.andreja.org/Ostali radovi:

BROJ 01   BROJ 02
PASSPORT
POSTCARD
Putovnica
(kao razglednica)
Andreja Kulunčić
DISTRIBUTIVE JUSTICE
ONLINE
Distributivna pravda
Andreja KulunčićIZVJESCA
MAP
IMAGE OF BODO KAPING
INTERVJU
Intervju s Bodom Kapingom
PREGLED

Trgovanje ljudima
Lovorka Marinović
Konjukturna trgovina seksualnim robljem -- krijumčarenje i iskorištavanje žena

MIGRACIJE KAO GLOBALNI I LOKALNI PROBLEM
Božena Katanec
Sloboda, frustracija i zemlje između toga

Intervju s Bodom Kapingom
Oliver Ressler & Martin Kren
Isječak iz video rada "Border Crossing Services", ("Usluge prijelaza granice")


PISANJE
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
TEORIJA

ZATOČENICI GLOBALNE PARANOJE
Žarko Paić
Ježevo kao permanentna zona sumraka između granica, politike i ideja.

RAZMIŠLJATI U IZGNANSTVU
Suzana Milevska
Živim, obitavam znaei isto što i jesam... Filozofske ideje koje nas povezuju s našim životnim prostorom.


Ježevo - priča bez sretnog svršetka
Marina Gržinić
Ježevo kao cordon sanitaire (sanitarni pojas) Europe.

ILEGALNI MIGRANTI I KRAJ KAPITALIZMA
Rastko Močnik
Besprimjerna globalna nejednakost - konačna kriza kapitalizma?