ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT, STRATEGIES OF RESISTANCE IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 02: UTOPIJA IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-e-FACTU KONTAKT
ARTWORK
ONLINE
Traži se 4 (slika preuzeta iz)
Ghazel

ONLINE
Traži se 4
    suche.html
    urgent.html
    wanted.html

Traži se 5
   
suche.html
    urgent.html
    wanted.html

Traži se 6
    urgent.html
    wanted.html

Traži se 7
    urgent.html
    wanted.htmlRADOVI UMJETNIKA
STILL FROM FORTRESS EUROPE BY ZELIMIR ZILNIK
FILM
Tvrđava Europa
Želimir Žilnik
PUTOVNICA

Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
 
Tvrđava Europa
Želimir Žilnik
 
Putovnica
Andreja Kulunčić
 
Traži se
Ghazel
 

RADOVI UMJETNIKA

PUTOVNICA
 
PUTOVANJE
 
IZMEĐU
 
RAZGLEDNICE
 
SUSJEDI
 
DOMA
 UMJETNICKI RAD
PUTOVNICA

Traži se
Ghazel

Interspace

"HITNO, Žena, 33 godine, umjetnica, porijeklom sa Srednjeg istoka i B.P. (bez papira) traži muža; pripadnosti EU, prednost Francuska, javiti se na e-mail ..."

Kada je 1997. francusko Ministarstvo unutarnjih poslova uskratilo dozvolu boravka i zatražilo od nje da napusti Francusku, Ghazel, umjetnica iranskog porijekla nije čekala daljnji, u svakom slučaju nepovoljni, razvoj događaja skrštenih ruku. Na svoj je način odgovorila izazovu toliko tipičnom za život i sudbinu višemilijunske populacije dislociranih. Dala je oglas i tiskala poster na kojem je uz obaveznu njenu fotografiju tiskan slijedeći tekst: "HITNO, Žena, 33 godine, umjetnica, porijeklom sa Srednjeg istoka i B.P. (bez papira) traži muža; pripadnosti EU, prednost Francuska, javiti se na e-mail ....." i tako dalje. Ovdje, za nas koji nismo u tolikoj mjeri dislocirani, i nije toliko važno kako je njena akcija završila. Po svoj prilici - dobro - jer, barem privremeno, živi u Montpellieru. Ono što jest, i na što njena akcija upućuje, nije samo pitanje osobnog identiteta određenog do sada nekim općim odrednicama kao što su nacija, etnos, obitelj, društvo, kultura, spol, već njegove transformacije u posve drugu kvalitetu koja s tim općim ID odrednicama više nema nikakve veze. Sa čime, dakle, onda ima?

Izgleda da su na pomolu ponovno individualna rješenja i osobne paradigme. Osobni odnos i osobni promišljaj i osobna odgovornost. Kinez u Francuskoj, Kenijac o Londonu, Amerikanac o Oslu, Albanac u Milanu, Palestinka tko zna gdje, Englez na Taiwanu, Hrvat u New Yorku, Ghazel, Iranka, u Montpellieru, i td. velika su zajednica "drugih", koja vrijednosti na kojima su sazdani mitovi "prvih" i "pravih", da ne kažemo "urođenika", ma gdje se nalazili, ozbiljno dovode u pitanje. Pokazalo se da je tzv. kulturni identitet istodobno i fikcija i potreba ili - točije: izmišljena nužnost, ali i nužna izmišljotina.

"Moj rad govori o poziciji stranca na Zapadu i poziciji stranca u Iranu" - kaže Ghazel i nastavlja: "Moji filmovi su kao kućni kino, slikama dokumentiram svoj život, razmišljanja, dojmove, ideje, misli, strahove, uspomene, želje, iskustva, moju sadašnjost, prošlost i budućnost, moje osjećaje, nade i žudnje, moju energiju i komplekse, paradokse, moje osobnosti i moje sne, moja sjećanja i moje pamćenje. Oni su moj paralelni život."

Sve je očitije da u međuprostoru još uvijek ima dovoljno zraka i mjesta za sve one koji su iz jednog prostora skočili u drugi. Što više, taj se međuprostor pokazao stvaralački stimulativnijim od onog što je napučen "prvim" i "pravim" i što iz jadnog isrcpljenog izvornog tla svog prostora prizivaju duhove tradicije i svoje svetosti. Međuprostor posjeduje snagu amalgamiranja, snagu pretvorbe i snagu stvaranja vrijednosti koje sigurno, a već i sada, zasjenjuju lokalne mitove. Ghazel nije sama. Njena populacija broji mnogo milijuna i htio svijet to ili ne, s tom se činjenicom treba pomiriti. Čim prije to bolje.

Ghazel
Umjetnica, živi i radi u Paris, Francuska
ghazel@nomade.frIZVJESCA
MAP
IMAGE OF BODO KAPING
INTERVJU
Intervju s Bodom Kapingom
PREGLED

Trgovanje ljudima
Lovorka Marinović
Konjukturna trgovina seksualnim robljem -- krijumčarenje i iskorištavanje žena

MIGRACIJE KAO GLOBALNI I LOKALNI PROBLEM
Božena Katanec
Sloboda, frustracija i zemlje između toga

Intervju s Bodom Kapingom
Oliver Ressler & Martin Kren
Isječak iz video rada "Border Crossing Services", ("Usluge prijelaza granice")


PISANJE
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
TEORIJA

ZATOČENICI GLOBALNE PARANOJE
Žarko Paić
Ježevo kao permanentna zona sumraka između granica, politike i ideja.

RAZMIŠLJATI U IZGNANSTVU
Suzana Milevska
Živim, obitavam znaei isto što i jesam... Filozofske ideje koje nas povezuju s našim životnim prostorom.


Ježevo - priča bez sretnog svršetka
Marina Gržinić
Ježevo kao cordon sanitaire (sanitarni pojas) Europe.

ILEGALNI MIGRANTI I KRAJ KAPITALIZMA
Rastko Močnik
Besprimjerna globalna nejednakost - konačna kriza kapitalizma?