ENGLISH
HRVATSKI
ART-e-FACT, STRATEGIES OF RESISTANCE IZDANJE 01: ILEGALNA IMIGRACIJA [TI SI OVDJE] IZDANJE 02: UTOPIJA IZDANJE 03: TECHNOMYTHOLOGIES IZDANJE 04: GLOCALOGUE
UVODNIK BIBLIOGRAFIJA O ART-e-FACTU KONTAKT
RADOVI UMJETNIKA
STILL FROM FORTRESS EUROPE BY ZELIMIR ZILNIK
FILM
Tvrđava Europa
Želimir Žilnik
PUTOVNICA

Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
 
Tvrđava Europa
Želimir Žilnik
 
Putovnica
Andreja Kulunčić
 
Traži se
Ghazel
 
RADOVI UMJETNIKA
STILL FROM FORTRESS EUROPE BY ZELIMIR ZILNIK
POGLEDAJ
Zajedničko putovanje
Roman Ondak
PUTOVANJE

Dva putovanja
Margarethe Makovec i Anton Lederer
 
Zajedničko putovanje
Roman Ondak
 
Ništa se ne dogada slučajno
Aleksandar Battista Ilić
 
Usluge prijelaza granice
Oliver Ressler & Martin Kren
 
Otpjevaj mi pjesmu ...
Maja Bajević
 

RADOVI UMJETNIKA
PRIJEDLOG
Cabana
Pia Lindman
IZMEĐU

Cabana
Pia Lindman
 
Parovi
Grady Gerbracht
 
Dragi Imigranti ...
Nedko Solakov
 
Pejzaži s krivicom
Ron Sluik
 
S.O.S. Binarni niz
Dalibor Martinis
 

RADOVI UMJETNIKA
RAZGLEDNICA
NO MORE BAD NEWS
Ivana Keser
POSTCARDS

Pozdrav iz ježeva
Serija od 10 razglednica narucena je od desetoro umjetnika za Motel Ježevo.

 

RADOVI UMJETNIKA
Točka susreta: Traganje
Tanja Dabo
SUSJEDI

Točka susreta: Traganje
Tanja Dabo
 
Love Shop Sokola Beqirija
Sokol Beqiri
 
Strah od pridošlica
Ivana Keser
 
Sloboda
Nebojša Šerić Šoba
 
Balkan - Ich wohne in berlin
Jovan Balov
 

RADOVI UMJETNIKA
AKCIJA
Go_home
Danica Dakić & Sandra Sterle
DOMA

Go_HOME
Danica Dakic & Sandra Sterle
 
Zanimanje: Izbjeglica
Svebor Kranjc
 
Migrant Navigator
Darko Fritz
 
Vlastito tijelo kao jedina popudbina
Boris Cvjetanović
 

RADOVI UMJETNIKA

PUTOVNICA
 
PUTOVANJE
 
IZMEĐU
 
RAZGLEDNICE
 
SUSJEDI
 
DOMA
 ARTEFAKT
EDITORIALuvodnik #01 -- ILEGALNA IMIGRACIJA

Nada Beroš

Dok jedni govore o strategijama moći, čini nam se daleko opravdanijim pridružiti se onima koji ne samo zagovaraju nego i kreiraju strategije otpora. Upravo stoga pokrenuli smo on-line magazine  art-e-fact , u namjeri da u digitalnom dobu - u kojem se moć ne nalazi ni u institucijama, ni na ulicama, nego na mreži, odnosno u sustavu komuniciranja - potražimo i potaknemo moguće odgovore, razmjenimo ideje o gorućim pitanjima podjednako kulture i umjetnosti, kao i društva općenito.

 art-e-fact , dakle, nimalo slučajno nije samo časopis za suvremenu umjetnost i kulturu. On je prije svega otvoreni, javni forum za kritičko promišljanje društva, novih umjetničkih praksi, njihovu interakciju s teorijom i politikom predstavljanja u umjetničkom, ali i izvan umjetničkom kontekstu. Stoga je prvo izdanje  art-e-fact  nagazina posvećeno jednom od najakutnijih društvenih problema na prijelazu u novo tisućljeće - na Istoku i na Zapadu, na Sjeveru i na Jugu - ilegalnim migracijama. Jer, cinično kazano, dok na jednoj strani cvjetaju multinacionalne korporacije, na drugoj strani plodove ubiru multinacionalne kolonije obespravljenih.

Balkan, kroz cijelo prošlo stoljeće percipiran kao 'bure baruta', tijekom posljednjeg se desetljeća, paralelno s mirisom baruta, postupno pretvarao u svojevrstan 'put nade' za sve one koji u potrazi za boljim životom ilegalno bježe na Zapad. S druge strane, pak, ta se regija nerijetko doživljava kao otirač pred vratima zapadne civilizacije, točnije, tvrđave zvane Europska zajednica.

Prilozi istaknutih domaćih i inozemnih umjetnika, kritičara i teoretičara koje smo pozvali da u ovom posebnom  art-e-fact  izdanju progovore o temi ilegalnih migracija, pokazuju širok registar suvremenih praksi i promišljanja, od kratkih esejističkih tekstova, izjava umjetnika, 'posuđenih vijesti', interviewa, crteža, fotografije, filma, 'ready-made' policijske fotografije do online projekata posebno kreiranih za  art-e-fact . U žarištu je Ježevo, točnije Prihvatilište za strance nedaleko Zagreba, jedino takvo mjesto u Hrvatskoj, kroz koje godišnje prođe nekoliko tisuća ilegalnih migranata prije nego budu vraćeni u zemlje na čijoj su granici uhvaćeni ili u domicilne zemlje iz kojih su pošli na taj neizvjesni put. Broj onih koji dosegnu željene destinacije procjenjuje se na desetke tisuća. Premda mediji najčešće govore o 'invaziji' ilegalnih migranata koja pritišće granice civiliziranog svijeta, tragični saldo mnogih takvih putovanja, najčešće povezan s ilegalnim švercom ljudi i žena, u jakoj konkurenciji s ratnim konfliktima i terorističkim napadima, uglavnom završava na posljednjim stranicama ili u rubrici 'neobičnih vijesti' poput: "Horde ilegalnih imigranata ugrožavaju rad Eurotunela". Umjetnici, teoretičari i kritičari, čije radove predstavljamo u  art-e-fact, nastoje ponuditi drukčije čitanje toga problema...

Novinski izresci

Zasada je  art-e-fact  dvojezični hrvatsko/engleski časopis, ali nastojat ćemo ubuduće sve više uključivati i izvorne jezike pojedinih priloga. Planiramo tromjesečno ažuriranje  art-e-fact  weba, koji će i nadalje biti fokusiran oko središnje teme. Za sljedeća izdanja predlažemo dvije teme: velike priče i mikro-utopije odnosno, politika predstavljanja umjetnosti, a bavit će se institucionalnim i izvaninstitucionalnim formama predstavljanja, velikim bijenalnim i visoko selektivnim izložbama poput Sao Paolo Biennala, Manifeste 4, Documente11..., ali i projektima koji nastaju na rubu, s malim timovima i niskim budžetima... podupirući živu propulzivnost ideja, te postajući važnim katalizatorima umjetničke i kritičke produkcije u svojim sredinama.

art-e-fact  redakcija nije generacijski ni disciplinarno zatvorena, niti polazi od sektaških i komercijalnih interesa. Zamišljena je kao dinamično tijelo, koje se kontinuirano preoblikuje i mijenja, uključujući različite autorske osobnosti i iskustva, a središnju temu oblikuje pozvani gost-urednik.

Uredništvo (abecednim redom): Nada Beroš (glavna urednica), Željko Blaće, Markita Franulić, Nataša Ilić, Igor Marković, Dalibor Martinis (AIM, za izdavača), Tihomir Milovac, Sabina Sabolović, Branka Stipančić, Leila Topić (izvršna urednica), Goran Trbuljak, Hrvoje Turković, Susan Jakopec (urednica engleskog izdanja)

Osobe za kontakt: Nada Beroš, (nada.beros@zg.tel.hr), Dalibor Martinis, (dalibor@aim.hr), Leila Topić (leila.topic@zg.hinet.hr).

IZVJESCA
MAP
IMAGE OF BODO KAPING
INTERVJU
Intervju s Bodom Kapingom
PREGLED

Trgovanje ljudima
Lovorka Marinović
Konjukturna trgovina seksualnim robljem -- krijumčarenje i iskorištavanje žena

MIGRACIJE KAO GLOBALNI I LOKALNI PROBLEM
Božena Katanec
Sloboda, frustracija i zemlje između toga

Intervju s Bodom Kapingom
Oliver Ressler & Martin Kren
Isječak iz video rada "Border Crossing Services", ("Usluge prijelaza granice")


PISANJE
LOOKING FOR A HUSBAND WITH AN EU PASSPORT BY TANJA OSTOJIC
ONLINE
Tražim muža s EU putovnicom
Tanja Ostojić
TEORIJA

ZATOČENICI GLOBALNE PARANOJE
Žarko Paić
Ježevo kao permanentna zona sumraka između granica, politike i ideja.

RAZMIŠLJATI U IZGNANSTVU
Suzana Milevska
Živim, obitavam znaei isto što i jesam... Filozofske ideje koje nas povezuju s našim životnim prostorom.


Ježevo - priča bez sretnog svršetka
Marina Gržinić
Ježevo kao cordon sanitaire (sanitarni pojas) Europe.

ILEGALNI MIGRANTI I KRAJ KAPITALIZMA
Rastko Močnik
Besprimjerna globalna nejednakost - konačna kriza kapitalizma?